T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / DİDİM - Didim Selçuk Özsoy Ortaokulu

Bafa Gölü

Büyük Menderes nehrinin bağlantısını kesmeden önce bir Ege kıyısı olan Bafa, nehrin alüvyonları taşımasıyla ilk başta tuzlu su gölü, zamanla da tatlı su gölü olmuştur. 5 adası bulunan ve Tabiat Parkı statüsünde olan göl sayısız tabiat güzelliği barındırmasının yanında bir çok tarihi yapıya da ev sahipliği yapar. Latmos´un (Beş Parmak Dağları) himayesinde bir çok uygarlığa ev sahipliği yapan Bafa bölgesinde antik Heraklia kenti ve Hristiyan dünyasına ait, içerisinde kaya resimlerinin bulunduğu mağara ve manastırlar da mevcuttur. Bafa Gölü, son yıllarda suyunun azalmasına ve kirlenmesine rağmen hala bir çok kuşa ve kuş gözlemciliği yapan misafire ev sahipliği yapmaktadır. Göl üzerinde hala balıkçılık yapılmaktadır. Tabiat parkı, fauna ve flora açısından oldukça zengindir.

Latmos Herakleiası

Eski çağlarda Latmos adıyla bilinen Beşparmak dağlarının eteğinde, şimdiki Kapıkırı Köyü´nde bulunan Herakleia Antik Kenti hala bir çok yapıyla ayaktadır. Didim´den Milas-Bodrum ana yolu üzerinde, Bafa Köyünün karşısından göle doğru döndüğünüzde yaklaşık 45dk´lık bir mesafe ile harabelere ulaşılabilir. Bölgede 6km civarındaki Kale surlarına, manastırlara, mağara fresklerine, kaya mezarlarına, tarihöncesi kaya resimlerine, tapınaklara ve daha bir çok kalıntıya raslamak mümkündür. Bunlardan bazıları göl üzerindeki adalardadır ve buralara kayıklarla ulaşılmaktadır.

Bafa gölü ve çevresinde en sık yapılan etkinlikler; doğa yürüyüşü, kampçılık, kuş gözlemciliği, eşeklerle tur, kayıklarla göl üzerinde gezinti vs.dir. Çevrede bir müze yoktur. Antik kent gezintisi için herhangi bir ücret ödenmez. Yemek için çevredeki restorantlar tercih edilebilir. Köy kahvaltıları ve gözlemeleri meşhurdur. Konaklama için bölgede pansiyonlar vardır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.01.2018 - Güncelleme: 10.02.2020 15:23 - Görüntülenme: 692
Kaynak: http://www.didim.com.tc/bafa.php
  Beğen | 2  kişi beğendi