T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / DİDİM - Didim Selçuk Özsoy Ortaokulu

12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü

İstiklal Marşı'nın kabulünün 103. yıldönümü.

12 Mart... Mehmet Akif Ersoy'un milli bir şuurla yazdığı istiklal marşımızın kabul ediliş tarihi.

12 Mart... Halkımızın cesaretini gösteren en önemli tarihlerden biri.

12 Mart... Verilen mücadelelerin, desteğin ve fedakârlığın vücut bulduğu tarihlerden biri.

12 Mart... Türk milletinin özgürlüğünü ve egemenliğini ifade eden tarihlerden biri.

 

Aytaç Nurullah Kocabıyık Kültür Salonu'nda düzenlenen 12 Mart ilçe törenine okulumuz müdür yardımcısı, öğretmenler ve müzik öğretmeni ile öğrencilerimiz katılmışlardır.

 

Mehmet Akif, eğitimci, şair, yazar, hatip, edebiyatçı, vatansever, güreşçi, yüzücü... (Boğazı birkaç kez yüzerek geçmiştir.)

Akif'in en büyük tutkusu bağımsızlık idi. Birtakım dünyevi menfaatler karşılığında bağımsızlık ilkesinden ödün vermezdi. İstiklal Marşı da göstermektedir ki o, tam bir bağımsızlık şairidir:

Hakkıdır Hakk´a tapan, milletimin istiklâl...

Yüz yıldır Çanakkale ruhunu yansıtan bu eseri ancak kışın giyecek bir paltosu bulunmamasına rağmen vaat edilen mükâfatı almayan Mehmet Akif yazabilirdi.

İstiklal Marşı bir haykırıştır. Bu haykırış, iki asırdır savaşa savaşa çekilen ve nihayet dokuz asırlık ana topraklarında varlık mücadelesi veren bir milletin haykırışıdır.

Çok değerli bir anıdan bahsetmek de yerinde olacaktır.

"Birkaç gazeteci, ölümünden kısa bir süre önce Mehmed Âkif'i ziyarete gitti. Sohbet sırasında söz bir ara İstiklal Marşı'ndan açıldı ve bir vesile ile değiştirilip değiştirilemeyeceği konuşuldu. Âkif hasta yatağından heyecanla doğruldu, yanından hiç ayrılmayan genç dostu Âsım Şakir'in arkasına koyduğu yastığa yaslanmadan önce, Meclis'te kabul edildiği gün Tunalı Hilmi hariç herkesin ayakta dinlediği İstiklal Marşı'nı değiştirmeye kimsenin gücünün yetmeyeceğini söyledi. Bitkin bir halde yastığa yaslanırken "İstiklal Marşı bir daha yazılamaz" dedi. "Kimse bir daha İstiklal Marşı yazamaz, ben de yazamam!" Sonra derinden gelen bir sesle: "Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın!" dedi, sustu.

İstiklal Marşı'nın TBMM'de milli marş olarak kabul edilişinin 103. yılında Mehmet Akif Ersoy'u ve Milli Mücadele şehitlerini rahmetle anıyor, Cenab-ı Hakk'tan milletimizi İstiklal Marşı'nın yazıldığı kaotik ortamlara sokmaya çabalayanlara fırsat vermemesini, milletimize yeni bir İstiklal Marşı yazdırmamasını niyaz ediyoruz.

 

12-03-202412-03-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 12.03.2024 - Güncelleme: 12.03.2024 13:51 - Görüntülenme: 82
  Beğen | 0  kişi beğendi